W czym trzymać żywność? Sprawdź, jeżeli chciałbyś, by przygotowane przez ciebie posiłki jak najdłużej zachowały świeżość

Nie każdy z nas lubi przyrządzać posiłki, lecz większość z nas chętnie zajada się pysznymi frykasami. Nawet, jeśli częściej otrzymujesz wałówkę od rodziców niż samodzielnie coś upichcisz, zapewne częstokrotnie myślałeś, w jaki sposób trzymać żywność, by na długo zatrzymała świeżość.

Niewątpliwie albowiem nie jeden raz się przekonałeś, że twoje ulubione ciasto zdecydowanie za szybko zeschło, a naleśniki również wiele pozostawiały do życzenia, gdy włożyłeś je do lodówki bez przykrywki. Jak w związku z powyższym właściwie zapakować i przetrzymywać żywność?

przechowywanie żywności

Autor: pixaio
Źródło: http://sxc.hu

Niewątpliwie przydatne będą odpowiednie pojemniki. Niezwykle często stosowane są opakowania plastikowe, jakie nie wyłącznie świetnie nadają się do lodówki, ale także do zabrania ze sobą, na przykład jako lunchbox. Nie ma to jak apetyczna zapiekanka do pracy albo tortilla z grillowanym kurczakiem. Opakowania z tworzyw sztucznych należycie zabezpieczają znajdujące się w niej produkty, gdyż są mocne oraz trwałe – opakowania plastikowe. Trudno je zgnieść, dlatego nie musisz się obawiać, iż z twojej kanapki mało co zostanie, gdy z nieuwagi rzucisz plecak na podłogę. Opakowania z plastiku można nawet wkładać do zamrażarki, a niektóre z nich nadają się także do mikrofali.

Nad wyraz znakomitym sposobem na pakowanie produktów żywnościowych jest również papier. Nie sprawdzi się w wypadku każdego typu żywności, ale np. zawijając wędlinę w papier skutecznie zapobiegniemy jej wysychaniu. Plasterki wędliny na śniadanie można po prostu wsadzić do torebki śniadaniowej, a rano zrobimy sobie przepyszną kanapkę. Co więcej można wykorzystać folię spożywczą, lecz należy pamiętać, iż folia ogranicza dopływ powietrza i nie przepuszcza pary wodnej, więc jedzenie w nią zawinięte może szybciej zapleśnieć.

Co prawda nie umożliwia, by wydostawały się spod niej zapachy, które przenikną na całą lodówkę, ale jeśli przez kilka dni nie sprawdzimy, co dzieje się z zawiniętym w nią jedzeniem, pewnie wszystko trafi do kosza. Wiele osób wykorzystuje też garnki, w jakich następnego dnia można od razu podgrzać gotowy sos lub zupę.
Jest wiele typów opakowań na jedzenie, które dobrze wykorzystać. Nie zapominaj tylko, by opakowania plastikowe i inne wybrane pojemniki (pojemniki metalowe) miały pozwolenie na kontakt z żywnością. Więcej o tych opakowaniach z tworzyw sztucznych tutaj.