Czym są produkty liofilizowane? W jakiego typu produktach je odnajdziemy? Dla kogo są najlepsze?

Liofilizacja, określana także jako suszenie sublimacyjne, jest procesem technologicznym, jaki w okresie zamrażania produktu, usuwa wodę, z pominięciem procesu skraplania. Tego rodzaju termin wydaje się nowy, lecz w spożywczym przemyśle istnieje już długo, od pierwszej połowy dwudziestego wieku.
Wtedy to amerykanie dostali tak pierwsze produkty, kawę, a odbyło się to w roku 1938.

owoce liofilizowane

Autor: Demur
Źródło: http://demur.pl
Nie ma wątpliwości, iż liofilizacja to najlepsza metoda utrwalania żywności. Z jednej strony zabezpiecza produkty przed zepsuciem, z drugiej strony zachowuje ich odżywczą wartość zobacz tutaj. W czasie tego procesu nie dochodzi do znacznych strat witamin czy składników mineralnych. Liofilizaty są poza tym lżejsze, mniejsze niż ich normalne odpowiedniki, doskonałe więc są, aby zabrać je na dłuższą wyprawę.
Z pewnością każdy produkt jest odpowiedni do liofilizacji, wiadomo jednak, o ile posiada w swoim składzie wodę i Składniki zaliczane do suchej substancji, co oznacza białko, węglowodany i tłuszcz. Najbardziej często spotykane są w handlu warzywa i owoce (zobaczexport owoców i warzyw) liofilizowane. Jesteśmy w stanie je jednak znaleźć i w innych produktach, takich jak dania, sosy instant, przyprawowe mieszanki czy kawy. Dość często używane są w produktach dla ludzi aktywnych, jak mięso liofilizowane, jakie stanowi skoncentrowane źródło białka.
Tego rodzaju żywność stanowi wartościowy element zdrowej diety, a związane to jest nie tylko z jej solidnością, ale też wysoką wartością odżywczą.

Liofilizaty pomocne będą szczególnie osobom aktywnym fizycznie, ale także tym, co sporo podróżują. Dobrze się w takie zaopatrzyć, jeśli istotny jest dla nas zdrowy styl życia.